Alles van Putten
Bekijk de agenda
< december 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
48
 
 
 
 
1
2
3
49
4
5
6
7
8
9
10
50
11
12
13
14
15
16
17
51
18
19
20
21
22
23
24
52
25
26
27
28
29
30
31

Nieuw Klompenpad in Speuld, Staverden en Leuvenum

Nieuw Klompenpad in Speuld, Staverden en Leuvenum
Leuvenum Geplaatst 28 december 2020

De buurtschappen Staverden, Leuvenum en Speuld hebben een nieuw Klompenpad: het Speuldepad.

Het Speuldepad is een rondwandeling van zestien kilometer en voert u door het prachtige buitengebied van de drie buurtschappen over landgoederen, langs beken, heidevelden en ‘dansende bomen'. De route start bij de parkeerplaats Landgoed Staverden in Ermelo. Ook is er een opstappunt bij de parkeerplaats P-Veluwe Drieseberg in Ermelo. Vanwege de coronamaatregelen is er geen officiële opening.

Klompenpaden in de gemeente Ermelo
Het nieuwe Klompenpad is een initiatief van de Buurtvereniging Speuld e.o. Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met diverse particuliere eigenaren, Geldersch Landschap & Kasteelen, Staatsbosbeheer, Stichting Sandberg van Leuvenum, Waterschap Vallei en Veluwe, vele vrijwilligers, Stichting Natuur-& Milieu Platform Ermelo, Museum Het Pakhuis en de gemeente Ermelo is deze route tot stand gekomen. Het Speuldepad is het 124ste Klompenpad en is na het Pelserpad het tweede Klompenpad in de gemeente Ermelo. Het Speuldepad is te verkorten naar 13 kilometer (of 9 vanaf het opstappunt) en heeft een overstap naar het Uddelermeerpad. Speuldepad is mede gefinancierd door de provincie Gelderland, de gemeente Ermelo, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Brochure en app
De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is ondermeer te koop bij het Bezoekerscentrum Staverden, Bospark De Tonnenberg, Boshuis Drie, Hotel-Restaurant De Zwarte Boer en de VVV's in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 1 juli ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.




« terug

Shiatsu - Putten Jacobi Shiatsu en Stoelmassage
Schildersbedrijf Putten Van Losenoord
Auto Garage - Putten Vakgarage Kievit
Fit in 30 minuten per week Fitention Drielanden
ZIEN bij Wouter & Inge Optiek en Optometrie
Rijopleiding Putten Van Buuren Opleidingen